Arbejdstidsberegninger

I SkolePlan kan du løbende gennem skoleåret følge forbruget af arbejdstid og ved skoleårets afslutning præcist se den samlede arbejdstid brugt igennem hele skoleåret.

Det kan spare dig for et stort manuelt arbejde med opgørelse af lokalaftaler, lektioner, aktiviteter og tilsyn.

Når du ændrer en lektion i Dagsoversigt eller bemander tilsyn i Årsoversigt, vil arbejdstiden ændre sig for de implicerede lærere, men du behøver ikke at selv at justere arbejdstidregnskabet, da SkolePlan gør dette for dig.

Via fanebladet Arbejdstid kan du hele tiden følge med i det samlede forbrug af arbejdstid så vel den enkelte lærers arbejdstid.

SkolePlan opdaterer ikke tiden automatisk efter hver eneste lille ændring, men hvis du vil være sikker på, at tiderne er de aktuelt gældende, kan du klikke på knappen Alle i gruppen Genberegn.  Det får SkolePlan til at tælle al arbejdstid op og tilrette summerne efter dette. Hvis du blot vil tjekke en enkelt lærer, kan du genberegne arbejdstiden for vedkommende ved at markere pågældende lærers linie i oversigt og klikke på knappen Aktuel i gruppen Genberegn.

Sådan beregner SkolePlan den samlede arbejdstid:

For opgaver optælles samtlige aftaler. Der summeres på både undervisningstid, kostskoletilsyn og anden tid.

For akkordaftaler og fravigelsesaftaler optælles samtlige aftaler. Der summeres på både undervisningstid, kostskoletilsyn og anden tid. (Opsummeringen af fravigelsesaftaler gælder de fravigelsesaftaler, som er oprettet i hovedvinduet Lokalaftaler – dog vil evt. ekstra planlagt tid i tilknytning til en aftale blive medregnet).

Optællingen af lektioner, aktiviteter og tilsyn starter ved årets første dag og gennemløber derefter alle enheder en efter en i kronologisk rækkefølge. Optællingen opsummerer den angivne tid, og samtidig noteres for hver medarbejder den eventuelle pausetid, som automatisk omregnes til tynd tid ved metoden optælling.

Registreringen af pausetid kan fravælges under grundoplysninger, eller det kan angives, at den faktiske pausetid kun skal medregnes med en vis procentdel. Det er endvidere muligt at fravælge pausetidsberegning for en eller flere medarbejdere, selvom der beregnes pausetid for de øvrige medarbejdere.

En sammentælling af alle disse tider resulterer i en opgørelse for over den enkelte medarbejders totale arbejdstid fordelt på undervisningstid, kostskoletilsyn, anden tid og eventuelt pausetid.

SkolePlan beregner også forberedelsestiden, hvis der benytte optællings-metoden. Forberedelsestiden er baseret på forberedelsesfaktoren knyttet til enten fag, hold eller lærer.

På fanebladet Arbejdstid i gruppen Opgørelser er alle disse oplysninger samlet og tiderne summeret, således at du kan se og udskrive opgørelser over arbejdstidsforbruget opgjort efter forskellige kriterier.

SkolePlan kan på baggrund af årstidnormen sammenholdt med oplysninger om den faktiske arbejdstid beregne den enkelte medarbejders eventuelle resterende tid eller overarbejde.

Tiden for eventuelle ubemandede tilsyn fremgår også af denne oversigt. De er væsentlige, fordi man ellers kunne fejlfortolke det sådan, at der er overskud af arbejdstid, selv om der måske faktisk er underskud, når disse tilsyn bemandes.

Endelig er det væsentligt at forstå, at oprettelse af lektioner og aktiviteter/tilsyn i standard ugeprogrammet ikke udløser faktisk arbejdstid! Først når disse er overført til skoleåret gennem justering af dagens program, tæller de med i regnskabet.